Starostlivosť o Li-ion batérie

Starostlivosť o Li-ion batérie

V tomto článku by sme Vám radi pridali zopár rád ako sa starať o Vaše li-ion batérie, tak aby ste predĺžili ich životnosť.

Ak nie je uvedené inak, li-ion batérie nikdy nenabíjajte nad 4.2V (platí pre 3.6-3.7V 18650 články)

Na rýchlonabíjanie zabudnite (vysvetlíme na príklade dolu)

Menší nabíjací prúd = dlhšia životnosť

Nenabíjajte batériu naplno, ak batériu neplánujete používať. Toto je častá chyba užívateľov lion akumulátorov, že batériu nabijú naplno a odložia. Netušia, že vtedy degraduje rýchlejšie. Samozrejme je to lepšie ako v prípade batérie odložiť keď sú úplne vymlátené. Dobré napätie pre skladovanie lítiových akumulátorov je medzi 3.7 V až 3.9 V.

Vyhnite sa prebíjaniu !! rapídne znížite životnosť lítiových akumulátorov. Ak sa to prešvihne o 0.1 V, napríklad na 4.3 V, tak životnosť bude nižšia ako 300 cyklov !!

Teplota pri nabíjaní hrá zásadnú rolu, teplota by sa mala pohybovať od 15 stupňov – 25 stupňov. Ak sa jemne zvýši nad tieto hodnoty, tak je to ešte ok, ale 40 a viac stupňov je priveľa. Na to treba dať pozor.

“Rýchlonabíjanie” lítiové batérie sú známe tým, že sa oproti iným batériám nabijú rýchlejšie. Áno, je to pravda, ale životnosť je 300 cyklov. Ak chcete dlhšiu životnosť, nabíjajte ich menší prúdom.

Opäť vysvetlím na príklade fajčiara s elektronickou cigaretou. Má chuť si pofajčiť, no batéria je vybitá, tak ju dá na nabíjačku na rýchlonabíjanie a počká kým sa batéria nenabije úplne a potom začne fajčiť. To je štandartne zaužívaný spôsob, nič sa ním nepokazí.


No ale ak chcete dosiahnuť lepšiu životnosť lion batérie, tak čítajte ďalej. Batériu dá na normálne pomalé nabíjanie.


Chvíľu počká (1100 mAh je cca 1000 potiahnutí. Zaleží koľko mu chutí, tým viac bude čakať ) minimálne čaká 7 minút a nabíjanie preruší , začne fajčiť  po ukončení dá opäť na nabíjačku  a nechá dobiť  na pomalom nabíjaní.


Prečo urobil lepšie ? pri pomalom nabíjaní životnosť batérie toľko neklesá ako pri rýchlom nabíjaní. Aj keď batériu nabije doplna, môže ju použiť, pretože chce fajčiť, ponáhľa sa.


V jeho prípade je lepšie čiastočné pomalé nabíjanie, než rýchle úplne. V prípade čiastočného pomalého nabíjania je však nutné dodržať rezervu od úplneho vybitia lion akumulátoru, čiže fajčenie skončiť pred vybitím akumulátoru.


Tak isto je mýtus, že batéria ktorá je stále na nabíjačke, bude mať  dlhšiu životnosť. Opak je pravdou. Napätie na nabíjačke po skončení nabíjania sa pohybuje 4.1 V- 4.2 V. Pri tomto napätí batéria trošku rýchlejšie degraduje. To je aj dôvod prečo ich nenabíjať úplne, ak sa chystáme ich dlhší čas nepoužívať.


Po skončení nabíjania nabíjačku vypnúť. No však toto nie je tá najkritickejšia podmienka, čo sa týka životnosti. Ak na to zabudnete, nič sa nedeje.